Πολλές αμφιβολίες δημιουργούνται στο μυαλό ενός άντρα σχετικά με τη στύση του σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Αυτές οι απορίες προκύπτουν μέσα από συζητήσεις με φίλους και ακόμη πιο συχνά στις μέρες μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη χρήση πορνογραφικών σελίδων. Καταιγισμός πληροφορίων και απαιτήσεων για τη σεξουαλική του λειτουργία και επίδοση, αυξάνουν το άγχος και εγείρουν πολλά ερωτήματα, ειδικά γύρω από το θέμα της στυτικής δυσλειτουργίας και του αυνανισμού.

Διάφοροι περίεργοι ισχυρισμοί υπάρχουν γύρω από το θέμα του αυνανισμού, όπως ότι μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναληθείς και αβάσιμοι. Ένα ερώτημα που συχνά εγείρεται είναι αν ο αυνανισμός μπορεί τελικά να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Η απάντηση είναι πώς πρόκειται για έναν μύθο. Ωστόσο, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο αυνανισμός αφορά τη διέγερση των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο για σεξουαλική ευχαρίστηση. Η διέγερση μπορεί ή μπορεί και όχι, να οδηγήσει σε οργασμό. Ο αυνανισμός είναι κοινός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή σεξουαλική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι αυνανίζονται για διάφορους λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν την ευχαρίστηση, την απόλαυση, την διασκέδαση και την απελευθέρωση της έντασης. Κάποια άτομα αυνανίζονται μόνα τους, ενώ άλλοι παρουσία του συντρόφου τους.

Πρόκειται για μία φυσιολογική πρακτική και συνήθως εντελώς αβλαβή. Στην πραγματικότητα ο αυνανισμός έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι ότι και τα δύο φύλα, άνδρες και γυναίκες μπορούν να απολαύσουν τη σεξουαλική απελευθέρωση που προσφέρει, ενώ παράλληλα μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν πιο οικεία με το σώμα τους και να εξερευνήσουν τρόπους που προτιμούν να αγγίζονται. Ο αυνανισμός μπορεί επίσης να προσφέρει ικανοποίηση σε ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν σεξ που να περιλαμβάνει διείσδυση, είτε μόνιμα είτε προσωρινά. Για παράδειγμα σε κάποια κατάσταση αναπηρίας ή μετά από ένα χειρουργείο.

Οι άνδρες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές αυνανισμού, που μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική τους λειτουργία. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται να βρίσκονται σε συγκεκριμένη στάση για να εκσπερματίσουν, να πιέσουν το πέος τους ή να το ακουμπήσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Για να γίνει πιο κατανοητό, ένας άνδρας μπορεί μέσα από τον αυνανισμό να συνηθίσει να εκσπερματώνει σε μία συγκεκριμένη στάση, με αποτέλεσμα όταν έρχεται σε επαφή με φυσικό πρόσωπο να πρέπει κάθε φορά να είναι στην ίδια στάση για να μπορέσει να ολοκληρώσει. Αυτές οι συνήθειες αυνανισμού μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία (για παράδειγμα, ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, χαμηλή επιθυμία και έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης). Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό οι γιατροί και οι θεραπευτές να λαμβάνουν ένα πλήρες σεξουαλικό ιστορικό, ώστε να κατανοήσουν τα εδραιωμένα πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς των θεραπευόμενων, που ενδέχεται να επηρεάζουν τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Η επίτευξη της στύσης είναι από μόνη της μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, ορμόνες, νεύρα, αγγεία, μύες αλλά και συναισθήματα και ψυχικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, οι αισθήσεις και η προσοχή. Η στυτική δυσλειτουργία συμβαίνει όταν ένας άνδρας δεν μπορεί να αποκτήσει ή να διατηρήσει τη στύση του αρκετά σκληρή για διείσδυση. Οι αιτίες που το προκαλούν αυτό ποικίλουν και μπορεί να είναι οργανικές, ψυχολογικές ή και τα δύο. Για παράδειγμα, στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μειωμένης ροής αίματος στο πέος, νευρικής βλάβης, ορμονικών προβλημάτων, παρενέργειες φαρμάκων, νόσο του περονί ή λόγω ψυχολογικών και συναισθηματικών προβλημάτων κ.ά. 

Αν και ο αυνανισμός δεν προκαλεί στυτική δυσλειτουργία άμεσα, οι έρευνες δείχνουν μία σύνδεση για τους άνδρες που παρακολουθούν συστηματικά πορνογραφία. Ο αυνανισμός κατά τη διάρκεια της θέασης πορνό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση και αυτό με τη σειρά του σε αλλαγές της «χημείας του εγκεφάλου». Όταν αυτό συμβαίνει, ένας άνδρας μπορεί να ανακαλύψει ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει στύση όταν βρίσκεται με ένα πραγματικό σύντροφο ή μπορεί να χρειάζεται το ίδιο επίπεδο διέγερσης που του παρέχεται από την πορνογραφία (κάτι που μπορεί ο/η σύντροφος να μην μπορεί να παρέχει) για να μπορέσει να έχει στύση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όταν ο άνδρας θέλει να αποκτήσει σχέση με μία άλλη γυναίκα/άνδρα, στην επαφή μ’ ένα πραγματικό πρόσωπο.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία, ντροπή ή ενοχές και αποφεύγουν να να μιλήσουν σχετικά με τον αυνανισμό. Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι κάτι φυσιολογικό και υγιές για τη σεξουαλική σας ζωή. Στην περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας που μπορεί να συνδέεται με τον αυνανισμό το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλοί άνδρες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η δυσκολία τους να έχουν στύση έχει αίτια ψυχολογικά. Έτσι, αποσύρονται εντελώς από την έρευση ενός πραγματικού συντρόφου ή ψάχνουν άλλες λύσεις που καταλήγουν μάταιες, μειώνοντας και επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή τους ότι δε θα μπορέσουν να έρθουν ξανά σε δια ζώσης σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, η επίσκεψη σε έναν σεξουαλικό θεραπευτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική και να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει αυτό που του συμβαίνει, να το ξεπεράσει και να βελτιώσει τη σεξουαλική του υγεία.